Sicilijanska tura

Sicilija, Italija

već od 975€

Opis destinacije

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana koje geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka. Sicilijanci, ponosni na svoje ostrvo, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
SICILIJANSKA TURA  
sa posetom festivala cveća Infiorata 
KATANIJA – TAORMINA – ETNA – SAVOKA – ĆEFALU – PALERMO  – MONREALE – AGRIĐENTO – NOTO – PJACA ARMERINA 
8 dana (7 noćenja sa doručkom, smeštaj u hotelima kategorije 3* i 4*) – avionom i autobusom 
Svi obilasci prema program su uključeni u cenu aranžmana! 

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 975 evra 
Doplata za jednokrevetnu sobu je 165 evra. 

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: avionski prevoz na relaciji Beograd - Katanija - Beograd (prevoznik Air Serbia),  aerodromske takse u iznosu od 59 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni, smeštaj u hotelima kategorije 3* i 4*  na bazi 7 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama, transferi na relacijama aerodrom - hotel - aerodrom prema  programu, panoramska razgledanje grada, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja. 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: fakultativni izleti, ulaznice za Teatar u Taormini (oko 10 evra), boravišne takse u  hotelima (plaćaju se na recepciji), međunarodno putno zdravstveno osiguranje. 
Smestaj je u hotelima kategorije 3* i 4*(Palazzo Durante 3* - Letojani, San Paolo Palace 4* - Palermo, Dioscuri Bay palace 4* - Agriđento).  Svaki hotel ima recepciju i restoran, a svaka soba kupatilo T/WC. Doručak se služi po principu samoposluživanja. 

Organizator zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela. 
1. dan (petak, 17. maj) BEOGRAD – KATANIJA – LETOJANI 
Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 09.30 sati. Polazak za Kataniju u 11.55 sati (let JU 438). Dolazak u Kataniju u 13.50 sati. Transfer do hotela u Letojaniju, smeštaj. Noćenje.  

2. dan (subota, 18. maj) LETOJANI – TAORMINA – ETNA – LETOJANI 
Doručak. Polazak za slikovitu Taorminu koja se nalazi na brdu Monte  Tauro. Ovaj grad je još poznat kao “Biser Mediterana” zbog svog geografskog položaja i šarma. Šetnja gornjim delom grada, u koji se ulazi  kroz vrata “Porta Mesina” , grčko-rimsko pozorište iz 3. veka pre nove ere, jedno od najbolje očuvanih amfiteatara antičkog doba (ulaznica  nije uključena u cenu). Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3.400 mnv. Putovanje vodi  crnim putevima kojima je nekad prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 mnv. Povratak u hotel. Noćenje. 

3. dan (nedelja, 19. maj) LETOJANI – NOTO – LETOJANI 
Doručak. Odlazak do grada Noto, poznatom po najlepšim zgradama u baroknom  sicilijanskom stilu koje datiraju iz 18. veka. Svakog maja u ovom gradu se održava jedinstveni festival cveća-Infiorata. Umetnici koriste  raznobojne latice specijalne vrste cveća, slažući slike nalik na mozaik, svake godine različite, uglavnom verske tematike. Izložbu čine manji,  individualni radovi izloženi u ulici „Corrado Nicolaci”. Umetnici svoj rad započinju u petak, da bi se posetioci tokom vikenda divili njihovim  kreacijama. Poruka praznika postaje jasna poslednjeg dana praznika, kada grupa dece pretrčava preko cvetnih aranžmana rušeći ih, a  simbolika je da mladi preuzimaju svet od starijih, rušeći njihovu zaostavštinu i započinju iznova. Nakon obilaska, povrataj u Letojani  Noćenje.  

4. dan (ponedeljak, 20. maj) PALERMO – MONREALE – PALERMO 
Doručak. Napuštanje hotela i polazak ka Palermu i severnoj obali Siciliji.  Usput, obilazak Savoke, slikovitog mesta u kome su snimane neke od kultnih scena iz filma „Kum“, uz posetu čuvenog bara Vitelli. U  nastavku putovanja obilazak poznatog i jednog od najlepših letovališta na severnoj obali Sicilije, Ćefalua, pauza u utvrdjenom starom gradu  s karakterističnim uskim ulicama i zanatskim prodavnicama tipičnim za Italiju. Nastavak putovanja za Palermo. Smeštaj, noćenje.  

5. dan (utorak, 21. maj) PALERMO 
Doručak. Odlazak na razgledanje Palerma, glavnog grada Sicilije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi  burne prošlosti još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas: ulica Vitorio  Emanuele, nova kapija, palata Normana, katedrala, Trg„Kvatro kanti“ , crkva La Martorana, Trg Srama, pozorišta Politeama i Masimo. Sledi  odlazak do 7 kilometara udaljenog gradića Monreale radi obilaska veličanstvene katedrale „Duomo“. Sa svojim pozlaćenim mozaicima koji  zauzimaju površinu od 6500 kvadratnih metara, ova crkva važi za najlepšu normansku baziliku na svetu. Povratak u hotel. Noćenje.  

6. dan (sreda, 22. maj) PALERMO – AGRIĐENTO 
Doručak. Napuštanje hotela u Palermu i odlazak u Agriđento, nekadašnji grčkog grad  Akragos, sedišta „Magna Grecie“, koji se nalazi na južnoj obali ostrva. Po dolasku, obilazak “Doline hramova” iz 5. i 6. veka, hramova  Konkordia, Herinog hrama, hrama Kastora i Poluksa čiji su stubovi simbol grada. Smeštaj u hotel. Noćenje. 
7. dan (četvrtak, 23. maj) AGRIĐENTO – LETOJANI Doručak. Napuštanje hotela u Agriđentu I odlazak do Pjaca Armerine, gradića koji  je doživeo procvat za vreme Rimljana, a najbolji primer je Vila del Kasale. Poseta rimske vile, velike građevine iz 4. veka nove ere,  ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 m2. Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je  bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike.  Posle dužeg perioda restauracije skoro je otvorena za posetioce i ljubitelje istorije i umetnosti. Lokalitet je od 1997. pod zaštitom  UNESCO-a. Nastavak do hotela u Letojaniju. Noćenje. 

8. dan (petak, 24. maj) LETOJANI – KATANIJA – BEOGRAD 
Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Polazak za Beograd u 14.35 sati (let JU 439). Dolazak u Beograd u 16.20 sati.  
- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. 

- akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na  putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. 

- platnim karticama (Visa, Master, Maestro i Dina)

- gotovinom

- čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima  10. ili 20. u mesecu); 

FT

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 113/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.

Polasci iz Kraljeva

Izleti i putovanja sa polaskom iz Kraljeva

Zimovanje

Hotelski i apartmanski smeštaj

NAPOMENA : Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da ga redovno ažuriramo, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da sve informacije proverite direktno u agenciji putem telefona, e-mail-a ili lično. Hvala na razumevanju.

Agencija nastupa u svojstvu posrednika (subagenta)
Obaveze  pridržavanja opštih mera prevencije https://www.batut.org.rs/index.php?content=2070